Czereśnia jest bardzo popularnym drzewem w polskich sadach. Co warto wiedzieć o jej uprawie?
Małe, bordowe i bardzo słodkie – takie są czereśnie. Odmiany tego drzewa dzielą się głównie ze względu na okres owocowania. Wcześniejsze odmiany owocują już w czerwcu. W Polsce najlepiej sprawdzą się te odmiany, które późno kwitną i są mrozoodporne.
Wybierając czereśnie do ogrodu, warto zakupić dwa drzewa tego samego gatunku lub drzewka, które mogą się wzajemnie zapylać. Odmiany Regina oraz Hedelfińska mogą zapylić drzewka z każdej innej odmiany.
Wczesne odmiany czereśni owocują już w czerwcu. Dzięki temu można cieszyć się smakiem tych smacznych owoców. Najpopularniejszą wczesną odmianą jest Rivan, która jest bardzo odporna na mróz i może być uprawiana w regionach o srogich zimach.
Kolejną popularną odmianą czereśni jest Bladoróżowa, czyli stara bardzo plenna odmiana. Odporna na trudne warunki atmosferyczne.
Znaną odmianą, która owocuje na przełomie czerwca i lipca jest Sam. Odmiana ta ma dużą odporność na mróz oraz choroby grzybicze. Ma również bardzo duże i smaczne owoce.
Późnymi i popularnymi odmianami czereśni są Regina i Karina. Obie odmiany dojrzewają w połowie lipca. W lipcu dojrzewają również owoce odmiany Kordia, które są bardzo soczyste i słodkie. Odmiana ta jest polecana dla regionów o cieplejszych zimach, ponieważ jest bardzo wrażliwa na mróz.
Kolejną lipcową odmianą czereśni jest mało popularna Van, która ma duże i smaczne owoce. Cechą charakterystyczną tej odmiany są lekko spłaszczone owoce. Drzewko to jest bardzo odporne na mróz, przetrwa nawet srogą zimę.
Mało popularnymi, choć bardzo smacznymi odmianami czereśni są:
Lapins – samopylna odmiana wyhodowana w Kanadzie. Owoce dojrzewają w połowie lipca;
Krupnopłodna – odmiana wyhodowana na Ukrainie. Bardzo szybko rośnie;
Valeska – odmiana wyhodowana w Niemczech. Ma duże smaczne owoce. Odporna na mróz i choroby;
Dönissena Żółta – wczesna odmiana wyhodowana w Niemczech. Ma małe smaczne żółte owoce. Odporna na mróz.
Czereśnie, tak jak wszystkie inne drzewka owocowe, można zakupić w trzech wariantach: z nagim korzeniem, balotowane lub w pojemnikach (bardzo rzadko występują takie okazy). Do ogrodu warto zakupić drzewka balotowane lub w pojemnikach – nie mają zahamowanej wegetacji, dzięki temu szybciej się przyjmują.
Czereśnia może być sadzona wczesną wiosną lub jesienią. Sadzonki z nagim korzeniem należy pozostawić do wiosennego sadzenia. Należy zrobić to jednak bardzo wcześnie, zanim pojawią się liście, wtedy jest największa szansa, że drzewo się przyjmie.
Przed posadzeniem należy wykopać dołek o takiej głębokości, w jakiej drzewko rosło w szkółce. Rozstaw między drzewkami powinien wynosić 3-4 m. Od razu po posadzeniu należy je podlać około 5 l wody. Sadzonki z nagim korzeniem należy włożyć do pojemnika z wodą na 12 h przed posadzeniem.
Czereśnia ma bardzo duże wymagania stanowiskowe. Wymaga żyznej gleby, bogatej w składniki odżywcze. Jeśli taka nie jest, to należy ją odpowiednio wzbogacić poprzez dodanie do niej kompostu lub nawozu wieloskładnikowego.
Czereśnia wymaga słonecznego stanowiska. Ze względu na delikatność gałęzi należy drzewo posadzić w zacisznym miejscu.
Czereśnia jest jednym z niewielu drzew, które nie potrzebują szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Bez problemu owocuje bez nawożenia, lecz wymaga regularnego cięcia.
Pierwsze przycinanie czereśni powinno odbyć się tuż po posadzeniu. Jeśli sadzonka jest wysoka i mocno rozgałęziona, to należy ją skrócić do wysokości 80 cm. Pędy boczne należy skrócić o 1/3 długości. W późniejszym okresie przycina się głównie pędy boczne, ma to ograniczyć rozrastanie się drzewa na boki.
Najlepszym terminem na cięcie czereśni jest późne lato, po całkowitym zakończeniu zbiorów. Wtedy drzewo jest mniej narażone na choroby kory.
Najczęściej choroby czereśni wywoływane są przez patogeny grzybowe. Jedną z popularniejszych chorób grzybowych jest monilioza, czyli brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Pierwsze objawy tej choroby widoczne są na wiosnę w okresie kwitnienia – kwiaty zaczynają brązowieć i schnąć, tym samym nie wydając żadnych owoców.
Drugą bardzo groźną chorobą, jest plamistość drzew pestkowych. Charakterystycznym objawem tej choroby grzybowej jest pojawienie się drobnych, ale bardzo licznych plamek, które są początkowo zielone, a z czasem stają się brunatne. Grzyb ten bardzo szybko atakuje całe drzewko, tym samym jego owoce nie nadają się już do spożycia. Jedynym sposobem na walkę, jest obcinanie zakażonych pędów.
Poważnym szkodnikiem czereśni jest owad nasionnica trześniówka. Dorosłe owady nie robią szkód, lecz z jaj składanych przez nich na owocach wykluwają się larwy, których przysmakiem jest miąższ czereśni – zwłaszcza ten w pobliżu pestki.
Niestety jedynym ekologicznym sposobem, jest usuwanie zainfekowanych pędów. Najskuteczniejszą ochroną przed chorobą grzybową, jest oprysk chemiczny, lecz należy wykonać go wczesną wiosną przed kwitnieniem. Zabieg należy powtórzyć, gdy na drzewie zaczną zawiązywać się owoce. Warto wybierać preparaty bezpieczne dla środowiska.