Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Założenie własnego ogrodu warzywnego to znakomity pomysł, jeżeli chcemy cieszyć się smacznymi i w pełni zdrowymi warzywami. Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę, że utrzymanie takiego ogrodu będzie wymagało od nas dużych nakładów pracy. Zaczyna się ona już wczesną wiosną. – podpowiada plantet.pl.
Marzec w Polsce oznacza dłuższe dni i dodatnie temperatury. Gdy śnieg stopnieje należy dokładnie przekopać glebę w ogrodzie, a także rozłożyć kompost. Jeżeli posiadamy sadzonki roślin posadzonych w lutym (już wtedy można sadzić rośliny o długim okresie wegetacji), w marcu możemy wynieść je na świeże powietrze, żeby zdążyły się zahartować. Dostęp do światła słonecznego sprawi, że rośliny będą rosły bardzo intensywnie. Jednocześnie pogoda w marcu jest jeszcze bardzo kapryśna. W przypadku wystąpienia przymrozków i opadów śniegu, należy przenieść młode rośliny do pomieszczenia.
Pod koniec marca możemy sadzić do gruntu nasiona warzyw, które dość dobrze znoszą niskie temperatury i przymrozki. Zaliczamy do nich między innymi jarmuż, rzodkiewkę, pasternak, pietruszkę korzeniową i naciową, wczesne odmiany marchwi, koper ogrodowy, szpinak warzywny czy skorzonerę.
Na początku marca sadzi się w inspektach nasiona pomidorów. Najdorodniejsze sadzonki możemy posadzić w szklarni. Pamiętajmy, że rośliny rosnące w inspektach muszą mieć odpowiednią temperaturę i stały dostęp do światła.
Ze względu na zmienne temperatury i możliwość przymrozków rośliny posadzone w ogrodzie w marcu należy zabezpieczyć przy użyciu agrowłókniny.
Kwiecień to miesiąc, w którym temperatura może nas zaskakiwać. Zdarzają się dni, kiedy jest bardzo ciepło, trzeba jednak liczyć się z przymrozkami. Warzywa, które są wrażliwe na niskie temperatury dobrze jest zabezpieczyć przed mrozem.
W kwietniu można wysadzać do gruntu sadzonki niektórych warzyw. Zaliczamy do nich między innymi kapustę. Bardzo ważne jest, żeby sadząc warzywa do gruntu pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów między nimi (w przeciwnym wypadku mogą wyrosnąć zniekształcone).
Jeżeli mamy w ogrodzie wystarczająco dużo miejsca, żeby posadzić dynie, kwiecień do dobry czas, żeby wysiać ich nasiona do inspektów (dynia jest wrażliwa na przymrozki, dlatego na stałe stanowisko przesadza się ją dopiero pod koniec maja).
Pod koniec kwietnia możemy już zbierać łodygi rabarbaru.
Ogrodnicy, którzy decydują się na uprawę warzyw, w maju mają ręce pełne roboty. Maj to w Polsce czas, gdy ryzyko wystąpienia przymrozków jest już niewielkie, dlatego można zająć się sadzeniem roślin wrażliwych na niskie temperatury.
W maju intensywnie rosną nie tylko warzywa, ale również chwasty, które mogą im zagrażać (stanowią konkurencję w dostępie do światła i promieni słonecznych). Z tego względu bardzo ważne jest, żeby zająć się odchwaszczaniem zanim będzie za późno.
W tym miesiącu możemy zbierać już niektóre warzywa – między innymi szpinak.
Wiosna trwa do 21 czerwca. Dni w czerwcu są długie, a temperatury wysokie. Jeżeli jednak posiadamy ogród warzywny, nie możemy przeznaczyć całego czasu na delektowanie się pięknymi widokami. Naszym warzywom mogą zagrażać szkodniki (na przykład ślimaki czy stonka ziemniaczana), dlatego trzeba z nimi walczyć.
Kiedy temperatury na zewnątrz są wysokie, w szklarniach są jeszcze wyższe. Jeżeli nie chcemy, żeby warzywa rosnące w szklarniach się ugotowały – musimy zadbać o ich prawidłową wentylację i zacienienie.
W połowie czerwca wysadza się warzywa, które do wzrostu potrzebują wysokich temperatur – cukinię, paprykę, ogórki czy pomidory.
Zdjęcie: materiał Klienta.