Jak przechowywać żywność w zamrażarce?

Jak przechowywać żywność w zamrażarce?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Mrożenie to doskonały sposób na poradzenie sobie z nadwyżką żywności i przechowanie jej na później. Data przydatności mrożonego jedzenia do spożycia wydłuża się, a jednocześnie wszystkie właściwości odżywcze są zachowane. Co warto wiedzieć o mrożeniu produktów? Podpowiadamy!

Dlaczego warto przechowywać żywność w zamrażarce?

Mrożenie żywności jest znane już od czasów starożytności. Nasi przodkowie przechowywali jedzenie w śniegu, by przedłużyć jego przydatność do spożycia. Egipcjanie i Chińczycy opanowali metodę wytwarzania lodu i trzymania w nim jedzenia. Jednak dopiero lata 30. ubiegłego wieku zapoczątkowały mrożenie żywności na skalę przemysłową. Dziś, zamrażarka znajduje się w niemal każdym domu. Jeżeli jeszcze jej nie masz, koniecznie sprawdź ofertę sklepu internetowego https://sklep.mpm.pl/pl/47-zamrazarki.

Nic dziwnego, że z czasem mrożenie żywności stało się tak popularne. Dzięki niemu jedzenie dłużej zachowuje swoją świeżość – w niskiej temperaturze bakterie odpowiedzialne za procesy gnilne nie pojawiają się. Mrożenie pozwala nam na pozbycie się pasożytów z jedzenia, jednak nie zabija większości bakterii i wirusów, co warto mieć na uwadze przygotowując potrawy z mrożonek. Dodatkowo, mrożona żywność prawie w ogóle nie traci swoich właściwości odżywczych.

Jak mrozić żywność?

Mrożąc żywność w warunkach domowych, należy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przede wszystkim, przed włożeniem jedzenia do zamrażarki, należy je schłodzić. Nie można zamrażać dań ciepłych, gdyż źle wpłynie to na temperaturę żywności, która już znajduje się w zamrażarce. Produkty, takie jak mięso, warzywa lub należy wcześniej dokładnie umyć. Nie powinno także mrozić się produktów już wcześniej zamrożonych. Wyjątkiem są potrawy przyrządzone z produktów mrożonych, a następnie ugotowanych.

Przed zamrożeniem dużych porcji, warto podzielić je na mniejsze. Rada ta świetnie sprawdzi się np. w przypadku chleba, bigosu lub mięsa. Dzięki temu nie będziemy musieli zjadać na raz całej porcji. Bochenek, przed włożeniem do zamrażarki, warto pokroić na kromki. Pozwoli to na rozmrożenie tylu części, ilu aktualnie będziemy potrzebować.

Nie zapominajmy o tym, że ciecze podczas mrożenia zwiększają swoją objętość. Warto mieć to na uwadze przy zamrażaniu takich potraw jak zupy lub sosy. Wlewając je do słoika, nie napełniajmy naczynia po brzegi.

Pamiętajmy, że mrożenie nie jest metodą pasteryzacji. Nie można zamrażać zepsutego jedzenia, gdyż w ten sposób nie pozbędziemy się z niego bakterii. Z tego również względu, żywność nie może być przechowywana w zamrażarce zbyt długo.

Chcesz zamrozić liście świeżej sałaty lub warzywa takie jak brokuły, kalafior, kukurydza lub fasola? Wcześniej poddaj je blanszowaniu, czyli krótkiemu ogrzewaniu w temperaturze 80-100 stopni. W ten sposób zredukujesz działanie enzymów tkankowych, co pozwoli na zachowanie lepszych walorów smakowych.

Jakich produktów nie można mrozić?

Jak już wspominaliśmy wcześniej, do mrożenia nie nadają się produkty wcześniej mrożone. Nie zaleca się również zamrażania produktów takich jak śmietana, jogurty, mleko oraz majonez. Ponadto mrozić nie można jajek w skorupkach, ugotowanego makaronu, kaszy i ryżu.

Fot.: Eduardo Soares/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Mapy świata na ścianę – 4 inspiracje
Mapy świata na ścianę – 4 inspiracje
Mapa świata może być doskonałą dekoracją ściany – i to niekoniecznie w salonie czy sypialni. Z powodzeniem sprawdzi się nawet w kuchni!
Co wpływa na przytulność wnętrz?
Co wpływa na przytulność wnętrz?
I ty możesz mieć przytulne mieszkanie! Dzięki kilku poradom stworzysz wymarzoną przestrzeń!
Jak naprawić dmuchane zabawki lub materac?
Jak naprawić dmuchane zabawki lub materac?
Pęknięcia w akcesoriach plażowych? Mamy na to sposób.
Ostatnie wpisy