Jakie garnki wybrać?

Jakie garnki wybrać?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Garnki są nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. Jednak jak je wybrać, aby mieć pewność, że spełnią wszystkie swoje zadania? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków.

Materiał wykonania

Zacznijmy od tego, z jakich materiałów mogą być wykonane garnki. Najpopularniejsze są z pewnością te ze stali nierdzewnej. Nie bez powodu, ponieważ  stal nierdzewna z uwagi na wysoką zawartość chromu jest odporna na wysokie temperatury i dobrze przewodzi ciepło. Garnki te są więc wytrzymałe oraz odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i korozję. Ich plusem jest także łatwość w utrzymaniu w czystości. 

Innym popularnym materiałem wykonania garnków jest aluminium. Są bardzo lekkie oraz nagrzewają się znacznie szybciej niż te ze stali nierdzewnej. Ponadto są one dość tanie. Warto jednak pamiętać, że aluminium może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego też  bezpieczniejszym rozwiązaniem będą zatem garnki z aluminium anodowanego czyli utlenionego.

Bardzo dobrym rozwiązaniem oraz najzdrowszą ze wszystkich opcji są garnki ceramiczne. Dzięki wyjątkowo gładkiej powierzchni możesz przygotowywać w nich jedzenie przy użyciu małej ilości tłuszczu, a ponadto jest to świetna propozycja dla alergików.  Garnki ceramiczne długo utrzymują ciepło, ale nie są odporne na bardzo wysokie temperatury, dlatego też zaleca się używanie ich na małym ogniu. 

Doskonałą, jednak wyjątkowo drogą propozycją są także garnki miedziane. Nie tylko wyglądają one imponująco i efektownie, ale także bardzo dobrze i równomiernie przewodzą ciepło, pozwalają na kontrolę temperatury podczas gotowania, a także są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.

Powłoka garnków

Równie ważna, co materiał wykonania, jest powłoka garnków. Zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest teflonowa. Jest ona nieprzywierająca, dlatego też pozwala na gotowanie i smażenie przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, a nawet przy całkowitym jego braku. Ponadto garnki z powłoką teflonową łatwo się czyści oraz nie chłoną one tłuszczu, barwników czy zapachów. Warto jednak pamiętać, że powłoka teflonowa jest dość podatna na uszkodzenia, dlatego też do mieszania należy używać drewnianych lub silikonowych szpatułek.

Inną dość popularną powłoką jest ta tytanowa. Używając takich garnków, jedzenie nie przywiera do ścianek, więc nie ma potrzeby używania tłuszczu. Ponadto tytan nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Jest to więc wyjątkowo zdrowe rozwiązanie, jednak garnki z powłoką tytanową są dość drogie.

Dobrą alternatywą dla garnków teflonowych są garnki z powłoką marmurową. Marmur nie wchodzi w reakcje z żywnością oraz w żaden sposób nie zmienia jej naturalnego smaku i zapachu. Ponadto naczynia te charakteryzują się wysokim poziomem nieprzywieralności, dzięki temu można przygotowywać posiłki bez tłuszczu. Marmur nie jest jednak tak odporny na zarysowania, jak na przykład garnki z powłoką tytanową.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Oprócz materiału i powłoki garnków warto zwrócić uwagę na inne aspekty, które zadecydują, czy garnki będą dobre, czy też nie. Przede wszystkim sprawdź, czy dany model będzie odpowiedni dla Twojej kuchenki. Niektóre garnki będą bowiem właściwe tylko w przypadku posiadania kuchenki indukcyjnej. Zwróć także uwagę na grubość dna, posiadane oznaczenia oraz atesty, a także na pokrywki i uchwyty.

Zdjecie gówne: Loren Gu/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czym są płytki rektyfikowane?
Czym są płytki rektyfikowane?
Planujesz remont łazienki? Przeczytaj o płytkach rektyfikowanych.
Jakie ozdoby wybrać na stół?
Jakie ozdoby wybrać na stół?
Chcesz sprawić, aby twój stół wyglądał pięknie? Zobacz, czym możesz go udekorować.
Jak utrzymać świeżość jedzenia i napojów podczas podróży?
Jak utrzymać świeżość jedzenia i napojów podczas podróży?
Poznaj skuteczne sposoby na zachowanie świeżości jedzenia i napojów w czasie podróży. Przeczytaj porady, które pomogą Ci unikać zepsutych produktów i utrzymać smak potraw.
Ostatnie wpisy