Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Fasola szparagowa to jedno z bardziej lubianych warzyw. Jest ona znakomitym dodatkiem do dań obiadowych. Chętnie spożywamy ją o każdej porze roku. Choć fasola szparagowa dostępna jest w każdym sklepie (poza sezonem można kupić ją w postaci mrożonej), zdecydowanie lepiej wyhodować ją samodzielnie. Co musimy wiedzieć zanim zdecydujemy się na uprawę fasolki szparagowej?
Fasola szparagowa jest to wywodząca się z Ameryki roślina jednoroczna, która wchodzi w skład rodziny bobowatych. W Polsce fasola szparagowa uprawiana jest jako warzywo. Roślina posiada słabo rozgałęzioną, owijającą się wokół podpór łodygę. Zielone liście posiadają sercowaty kształt. W kątach liści wyrastają motylkowe kwiaty. Roślina posiada długi, palowy, silnie rozgałęziony korzeń. Fasola szparagowa uprawiana jest dla owoców przybierających postać wydłużonych strąków. Owoce mogą przybierać barwę żółtą lub zieloną (rzadziej spotyka się okazy o owocach fioletowych). Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest gotowana (w celu zachowania jak największej ilości składników odżywczych zaleca się gotować ją na parze) z okrasą w postaci masła z bułką tartą. Można dodawać ją również do sałatek czy dań z ryżu.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem roślinnego białka. W jej składzie znajdziemy także błonnik. To niskokaloryczne warzywo jest źródłem witaminy A, witaminy C, potasu, magnezu, wapnia i fosforu.
Nasiona fasoli szparagowej można kupić w niemal wszystkich, dobrze wyposażonych sklepach ogrodniczych. Decydując się na posadzenie nasion fasoli szparagowej musimy pamiętać, że roślina ta wywodzi się z cieplejszego klimatu, co sprawia, że źle znosi przymrozki. W chłodniejszych regionach dobrze jest ją sadzić pod osłonami.
Dla fasoli szparagowej warto jest zarezerwować stanowisko dobrze nasłonecznione i osłonięte od silnych wiatrów. Jako, że jest ona rośliną pnącą – powinniśmy zapewnić jej podpory.
Nasiona fasoli szparagowej sadzi się w podłożu zasobnym w składniki odżywcze, przepuszczalnym, ciepłym, próchniczym, o pH obojętnym lub lekko kwaśnym. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby sadzić fasolę w pierwszym lub drugim roku po oborniku.
Fasola szparagowa jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego do gruntu wysadza się ją dopiero pod koniec maja, ewentualnie w czerwcu. Optymalna temperatura wzrostu dla tej rośliny to 15-18 stopni Celsjusza. Zaleca się, żeby na jednym stanowisku sadzić od 3 do 5 nasion. Jeżeli chcemy cieszyć się plonami przez dłuższy czas, dobrze jest sadzić kolejne partie nasion co około 10 dni. Owoce należy zbierać ostrożnie – tak, żeby nie wyrwać całej rośliny.
Musimy pamiętać, że fasola szparagowa może zostać zaatakowana przez niektóre choroby roślin. Szczególnym zagrożeniem są dla niej: szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, bakterioza obwódkowa fasoli czy fuzaryjne więdnięcie. Jeżeli chodzi o szkodniki mogące zagrażać uprawie fasoli szparagowej – zagrożeniem są mszyce, ślimaki czy śmietka kiełkówka. Najlepiej walczyć z nimi przy pomocy ekologicznych środków ochrony roślin.
Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku fasoli szparagowej jest regularne nawadnianie. Roślina ta jest bowiem wyjątkowo wrażliwa na niedobór wody. Ogrodnicy muszą pamiętać również o regularnym odchwaszczaniu (jest to konieczne zwłaszcza w początkowych fazach wzrostu) i spulchnianiu gleby.
Fot.: materiał prasowy Klienta.