Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kuchenki mikrofalowe to standardowy element współczesnych kuchni. Dzięki nim ekspresowo podgrzejesz posiłek i zaspokoisz głód. Równie często spotykanym w kuchni, choć zupełnie innym rodzajem produktu, jest folia aluminiowa. Wielu jej użytkowników zastanawia się, czy nadaje się ona do użytku w mikrofalówce. Jeśli Ciebie również nurtuje to pytanie, przeczytaj ten krótki wpis i poznaj na nie odpowiedź.
Metal i folia aluminiowa odbijają promieniowanie mikrofalowe – takie działanie może doprowadzić do skoncentrowania energii w jednym miejscu, pojawienia się iskier, a następnie uszkodzenia mikrofalówki. W związku z ryzykiem wystąpienia elektrycznych wyładowań, iskrzenia, a nawet pożaru folii nie wolno stosować w kuchence mikrofalowej. Ponadto podgrzewany w ten sposób posiłek prawdopodobnie wchłonie aluminium, co następnie odbije się na zdrowiu konsumenta.
Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych alternatyw dla folii aluminiowej w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie chcesz zaszkodzić urządzeniu bądź swojemu zdrowiu, zdecyduj się na:
Mimo że folii nie należy używać w mikrofalówce, można ją zastosować na wiele innych sposobów. Sięgając po nią, trzeba jednak pamiętać, że posiada ona dwie, różniące się właściwościami strony. Matowa część pochłania i przepuszcza ciepło, a błyszcząca odbija je i zatrzymuje. Chcąc więc upiec mięso w piekarniku, musisz owinąć je matową stroną na zewnątrz. Jeśli zaś chcesz zachować świeżość posiłku, zapakuj go w folię tak, by to połyskująca, odbijająca ciepło strona znalazła się na zewnątrz. Doskonałą, odporną na rozerwanie folię znajdziesz choćby w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Stosowanie folii aluminiowej w mikrofalówce nie jest dobrym pomysłem, tym bardziej że istnieje wiele bezpiecznych zarówno dla urządzenia, jak i zdrowia konsumentów alternatyw, takich jak szklane, ceramiczne i plastikowe pojemniki. Folii natomiast warto używać do owinięcia potraw przeznaczonych do upieczenia w piekarniku oraz zapakowania drugiego śniadania.
Fot.: Vlad Zaytsev/unsplash.com