Wybór odpowiedniego blatu kuchennego ma ogromny wpływ codziennego użytkowanie kuchni oraz estetyczny wygląd mebli. Z jakich materiałów można zrobić blat kuchenny?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Blat powinien być dobierany do wystroju wnętrza oraz możliwości finansowych. Jeśli blat ma być tani, ale przeciętnej jakości, to najlepszym wyborem będzie laminat. Droższe są blaty drewniane, najdroższe i najbardziej wytrzymałe są blaty kamienne.
Na rynku dostępne są blaty z różnych materiałów. Najczęściej wybierane są te laminowane ze względu na atrakcyjną cenę oraz szeroki wybór wzorów i kolorów.
Blaty kuchenne z laminatu są najczęściej wybieranym rozwiązaniem ze względu na cenę. Takie blaty wykonuje się z płyty wiórowej o grubości 3,8 cm pokrytej cienką warstwą laminatu.
Zalety blatu z laminatu:
Wady blatu kuchennego z laminatu:
Drewniane blaty kuchenne są dostępne z różnych rodzajów produktów drewnianych: lite, klepki i klejone. Najpopularniejsze są drewniane blaty z klepek, ponieważ są bardzo wytrzymałe i dużo tańsze od blatów z litego drewna.
Drewniane blaty wybierane są najczęściej do kuchni w stylu skandynawskim, rustykalnym, wiejskim, angielskim i loftowym. Drewniane blaty są bardzo piękne, lecz wymagają regularnej pielęgnacji i mogą odbarwiać się pod wpływem niektórych produktów.
Zalety blatów drewnianych:
Wady blatów drewnianych:
Marmur jest kamieniem najrzadziej wybieranym na blaty kuchenne, ponieważ jest trudny w utrzymaniu czystości – odbarwia się bardzo szybko. Ten rodzaj blatu wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki czemu może posłużyć przez wiele długich lat użytkowania.
Zalety blatów kuchennych z marmuru:
Blaty z granitu to ponadczasowa elegancja, która zachwyca każdego. Granit jest bardzo wytrzymałym materiałem, który jest łatwy w utrzymaniu w czystości. Nie ma możliwości zamontowania takiego blatu na własną rękę.
>> Zobacz: Drewno na ścianę – jakie wybrać?
Zalety blatów kuchennych z granitu
Wady blatów kuchennych z granitu
Spiek kwarcowy powstaje z połączenia naturalnych materiałów, czyli piasku kwarcowego, skały granitowej, iły łupkowej oraz pigmentów ceramicznych. Blaty ze spieków występują w dużych rozmiarach, dlatego nie trzeba ich łączyć.
Zalety blatów kuchennych ze spieków kwarcowych
Wady blatów kuchennych ze spieków kwarcowych
Akrylowe blaty kuchenne, czyli konglomeraty z akrylu są bardzo plastycznym materiałem, który można dowolnie formować. Materiał ten ma bardzo wiele zalet, lecz podczas jego użytkowania należy bardzo uważać.
Zalety blatów kuchennych akrylowych
Wady blatów kuchennych akrylowych
Konglomerat kwarcowy jest wytwarzany w 93-96% z naturalnego zmielonego kwarcu, który połączony jest sztuczną żywicą epoksydową. Dzięki dodatkowi żywicy kwarc zyskuje niepowtarzalny kolor.
Zalety blatu kuchennego z konglomeratu kwarcowego
Wady blatu kuchennego z konglomeratu kwarcowego
Blaty ze stali nierdzewnej używane są głównie w gastronomii, ponieważ są łatwe w utrzymaniu w czystości. Taki blat najlepiej prezentuje się w nowoczesnej, minimalistycznej kuchni.
Blaty z płytek ceramicznych są obecnie rzadkością ze względu na trudność w utrzymaniu czystości. Brud wchodzi w fugi i wygląda nieestetycznie. Takie blaty mają również niską odporność na uderzenia.