Artykuł sponsorowany
Okres wiosenno-letni jest idealny do grillowania na świeżym powietrzu, a także organizowania spotkań ze znajomymi. Warto jednak się przygotować do przyjęcia w ogrodzie. Co przyda się do przygotowania dań? Na czym je serwować? Podpowiadamy, w co warto się wyposażyć zanim zaprosisz znajomych.
Jednym z pomysłów na przyjęcie w ogrodzie jest grillowanie. To dość popularny sposób na spędzanie wolnego czasu i szybkie przygotowanie dań. Co można przyrządzić? Najpopularniejsze są oczywiście kiełbaski, marynowane mięso, w tym boczek czy karkówka. Warto także pomyśleć o czymś bardziej kolorowym i zaserwować też warzywa z grilla, ziemniaki, a nawet łososia. Może przydać Ci się płyta żeliwna do grilla, która różni się od tradycyjnego rusztu. Ma gładką powierzchnię i chroni przed przypieczeniem dań.
Niezależnie od tego, czy posiadasz jednorazowy grill, czy model murowany, na pewno przygotujesz pyszne dania dla znajomych i całej rodziny. Do serwowania przydadzą Ci się oczywiście talerze, a gotowe dania z grilla możesz zaserwować na specjalnych paterach, półmiskach albo tradycyjnych talerzach. Zastawa stołowa powinna być prosta w późniejszym czyszczeniu, dlatego lepiej zrezygnować z ozdobnej ceramiki czy drogich talerzy. Jeśli chcesz, możesz postawić na jednorazowe naczynia.
Przyjęcie w ogrodzie to nie tylko grill, ale także gotowe dania na ciepło oraz przekąski. Możesz je serwować na dekoracyjnych deskach i w salaterkach. Jeśli przygotowujesz dania z piekarnika, od razu piecz je w naczyniach żaroodpornych, a potem wystaw je na specjalne podkładki. Przy każdym posiłku, który trzeba sobie samodzielnie nałożyć, konieczne są specjalne sztućce. Sałatki dobrze jest umieścić w dużej misce, a do tego podać dwie ozdobne łyżki. Pamiętaj też, że na zewnątrz niektóre produkty spożywcze szybko wysychają, wśród nich jest pieczywo i ser. Warto pomyśleć o takich naczyniach, które mogłyby dodatkowo je zabezpieczyć.
Serwujesz ciasto? Postaw je na taką paterę, którą później możesz zakryć moskitierą i ochronić je przed owadami i insektami. Pamiętaj też o dekoracji, czyli świeżych kwiatach, kolorowych słomkach i obrusie. Nie zapomnij też o serwetkach, które będą pasować do całej stylizacji stołu.
Przyjęcie w ogrodzie to nie tylko pyszne jedzenie, ale także napoje. Nie da się ukryć, że popularne podczas grillowania są te, które posiadają alkohol, ale warto też na stół postawić zwyczajną wodę, lemoniadę, sok albo mrożoną herbatę. Kiedy temperatura jest wysoka, odpowiednie nawodnienie to podstawa.
Jeśli często organizujesz przyjęcie w ogrodzie, postaw na warnik. To specjalne naczynie, które daje duże możliwości, np. przechowywanie gorącej wody do przygotowania herbaty, kawy albo naparu. To duży plus, ponieważ nie musisz co chwilę przygotowywać świeżych napojów dla rodziny i znajomych. Jednorazowo wlejesz wodę, a gość będzie mógł samodzielnie zrobić sobie napój wtedy, kiedy tego chce.
Na stole możesz też ustawić dekoracyjne dzbanki z mrożoną herbatą. Wystarczy, że wcześniej zalejesz 3 torebki litrem gorącej wody, a następnie wystudzisz napój. Dodaj odrobinę cytryny i przelej całość do ozdobnego dzbanka. Lemoniadę czy wodę z cytryną i miętą możesz zaserwować w tradycyjnym szkle. Ciekawym pomysłem jest też serwowanie dużego kubka ze słomką każdemu z gości.
Jeśli chcesz zorganizować duże przyjęcie w ogrodzie, np. urodziny czy rocznicę ślubu, możesz pomyśleć o wynajęciu do tego specjalnej firmy. Te mają nie tylko dostęp do namiotów, zadaszenia, krzeseł, ale także specjalnych urządzeń, które ułatwiają serwowanie i przygotowywanie dań, a wśród nich krajalnica do chleba czy bemary.