Zastanawiasz się, z jakiego materiału powinny być wykonane fronty w Twojej kuchni? Przejrzyj z nami najczęściej stosowane rozwiązania.
Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń w domu, w których najwięcej się dzieje. Dobrze jeżeli poza ładnym wyglądem jest również praktyczna i funkcjonalna. Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne materiały na wykonanie frontów kuchennych. Poznaj ich wady i zalety.
Fronty foliowane powstają z płyty pilśniowej wykonanej ze sprasowanych włókien drzewnych lub z płyty wiórowej. Wierzchnia warstwa takiej płyty pokrywana jest folią PCV. To jeden z najtańszych typów mebli kuchennych, a tym samym najchętniej wybierany. Poza atrakcyjną ceną zaletami tego typu materiału są estetyczny wygląd i możliwość formowania frontów zarówno gładkich, jak i giętych czy frezowanych. Producenci oferują szeroką paletę oklein, co jest kolejnym plusem mebli z płyty MDF. Należy jednak mieć na uwadze, że ten rodzaj mebli ma stosunkowo niską odporność na wysokie temperatury i wilgoć.
Przy wykonaniu tego rodzaju mebli płytę pilśniową lub wiórową pokrywa się laminatem. To również korzystne finansowo rozwiązanie i znacznie bardziej odporne na zabrudzenia, wilgoć, wysokie temperatury czy działanie promieni UV. Laminat pokryć można dodatkową warstwą ochronną i w rezultacie otrzymać naprawdę trwały i solidny mebel. Minusem takiego rozwiązania jest to, że laminować możemy jedynie gładkie powierzchnie. Przy wyborze tej opcji drzwiczki frezowane nie wchodzą w grę.
Kolejną możliwością na wykonanie frontów kuchennych jest lakierowana płyta MDF, którą tworzy się poprzez natryskowe nakładanie lakierów wodorozcieńczalnych na płytę pilśniową lub wiórową. Warstwa lakieru może tworzyć zarówno matową, półmatową, jak i błyszczącą powłokę w wybranym kolorze. Paleta kolorów w tym wypadku jest bardzo szeroka. Ta opcja cieszy się ostatnio coraz większą popularnością. Jest nieco droższym rozwiązaniem, jednak łączy w sobie zalety obu powyższych materiałów. Po pierwsze lakierowanie można wykonać nie tylko na powierzchniach gładkich, ale i frezowanych oraz z uchwytami krawędziowymi. Po drugie lakierowana powierzchnia charakteryzuje się wysoką odpornością na temperatury i wilgoć.
>> Zobacz też: Wyspa kuchenna – trendy i porady
Fronty akrylowe można uważać za bardziej wytrzymałą wersję frontów foliowanych i laminowanych. Płytę MDF pokrywa się w tym wypadku warstwą akrylu, przez co uzyskujemy twardą, odporną na uszkodzenia mechaniczne powierzchnię o wysokim połysku. Kolejną zaletą jest odporność na wysokie temperatury, wilgoć oraz działanie promieni UV. Mamy tutaj również duży wybór kolorów. Minusem tego rozwiązania jest nieco wyższa cena oraz fakt, że akrylem pokrywa się jedynie wierzchnią warstwę frontu, bez krawędzi – te trzeba będzie wykończyć obrzeżami z okleiny lub aluminium.
Jednym z najtrwalszych rozwiązań wśród materiałów na meble kuchenne jest oczywiście drewno. Fronty najczęściej produkuje się z drzew liściastych rodzimych gatunków, takich jak buk, olcha, jawor czy dąb. Czasem wykorzystuje się również drzewa iglaste, np. drewno sosnowe, modrzewiowe lub świerkowe – to jednak jest mniej wytrzymałe i bardziej miękkie. Oprócz trwałości tego materiału zaletami są oczywiście jego estetyka, ponadczasowość i elegancja. Jest to jednak rozwiązanie znacznie bardziej kosztowne od pozostałych.
Alternatywą dla drewnianych mebli jest wybór płyty fornirowanej – to rozwiązanie tańsze, a podobne pod względem wyglądu. Płytę MDF, wiórową lub sklejkę pokrywa się tutaj warstwą naturalnego drewnianego forniru. Wykończenie olejem, woskiem lub lakierem stanowić będzie warstwę ochronną i pozwoli tym samym zachować rysunek słoi. Zaletą jest tutaj z pewnością estetyka, jako wadę wskazuje się natomiast możliwość odkształcania forniru pod wpływem wysokiej temperatury lub nadmiernej wilgoci.