Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób zadbać o praktyczny układ sprzętów i mebli kuchennych. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie pracy nad przygotowaniem posiłków i szybkie odnalezienie niezbędnych produktów oraz przedmiotów. Jeśli chcesz, aby w Twojej kuchni panował ład i porządek poznaj praktyczne zasady, które pozwolą Ci zadbać o ergonomię. Dzięki temu możesz zyskać cenny czas w trakcie gotowania.
Ergonomia w kuchni polega na intuicyjnym rozmieszczeniu przedmiotów i urządzeń w pomieszczeniu. Dzięki temu nie tracisz czasu na przemieszczanie się po powierzchni i krążenie w kółko w poszukiwania potrzebnych rzeczy. Jeśli obawiasz się, że w kuchni brakuje ergonomii, przeorganizuj swoją przestrzeń.
Samo pojęcie ergonomii wywodzi się z XIX wieku. To wtedy Polak – Bogumił Jastrzębowski zaczął stosować ją w przyrodzie. Obecnie zasady ergonomii służą nam do tego, aby dostosować rozmieszczenie wszelkiego rodzaju urządzeń, narzędzi i przestrzeni do indywidualnych potrzeb i wymagań człowieka w oparciu o jego fizyczność i psychologię. W przypadku chęci ergonomicznego zagospodarowania przestrzeni wykorzystaj specjalnie dopasowane urządzenia, maszyny i biurka. Przede wszystkim zwróć uwagę na spektrum możliwości danego pomieszczenia, w tym przypadku kuchni. Ergonomiczna przestrzeń gwarantuje wygodę dla wszystkich domowników. W ten sposób możemy liczyć na zwiększenie wydajności i produktywności w trakcie codziennego przygotowania posiłków.
Jakimi cechami charakteryzują się ergonomiczne kuchnie?
Ergonomia w kuchni ma ogromny wpływ na naszą produktywność i motywację do przygotowywania potraw. Dzięki temu znacznie łatwiej jest nam zadbać o odpowiednią dietę. Zastosowanie zasad ergonomicznej kuchni będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem zwłaszcza podczas organizacji przyjęcia i świątecznych przygotowań. W przypadku dobrze zorganizowanego pomieszczenia nawet wielogodzinna praca stanie się przyjemnością.
>> Kolor żółty we wnętrzach – z czym łączyć?
Jeśli chcemy poznać zasady ergonomii w kuchni musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie są to sztywno przyjęte reguły. Przede wszystkim są to praktyczne wskazówki związane z etapem projektowania i urządzania wnętrza, które sprawią, że pomieszczenie będzie nie tylko estetycznie się prezentowało, ale również pozwoli na sprawne poukładanie wszystkich najpotrzebniejszych przedmiotów i urządzeń. W pierwszej kolejności konieczne jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jakie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń i mebli będzie dla Ciebie optymalne. Istotne jest bowiem zwrócenie uwagi na układ zabudowy, umiejscowienie zlewu, rozkład sprzętów AGD, wysokość i głębokość blatu oraz szafek i szuflad. Należy też zadbać o odpowiednie oświetlenie.
W swojej kuchni już na etapie projektowania wydziel 5 stref. W ten sposób zadbasz o doskonałą organizację i praktyczne rozmieszczenie niezbędnych przedmiotów, urządzeń oraz mebli.