Ergonomia w kuchni – zasady i praktyczne wskazówki

Urządzanie
Ergonomia w kuchni – zasady i praktyczne wskazówki
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób zadbać o praktyczny układ sprzętów i mebli kuchennych. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie pracy nad przygotowaniem posiłków i szybkie odnalezienie niezbędnych produktów oraz przedmiotów. Jeśli chcesz, aby w Twojej kuchni panował ład i porządek poznaj praktyczne zasady, które pozwolą Ci zadbać o ergonomię. Dzięki temu możesz zyskać cenny czas w trakcie gotowania. 

Czym jest ergonomia w kuchni? 

Ergonomia w kuchni polega na intuicyjnym rozmieszczeniu przedmiotów i urządzeń w pomieszczeniu. Dzięki temu nie tracisz czasu na przemieszczanie się po powierzchni i krążenie w kółko w poszukiwania potrzebnych rzeczy. Jeśli obawiasz się, że w kuchni brakuje ergonomii, przeorganizuj swoją przestrzeń.

Samo pojęcie ergonomii wywodzi się z XIX wieku. To wtedy Polak – Bogumił Jastrzębowski zaczął stosować ją w przyrodzie. Obecnie zasady ergonomii służą nam do tego, aby dostosować rozmieszczenie wszelkiego rodzaju urządzeń, narzędzi i przestrzeni do indywidualnych potrzeb i wymagań człowieka w oparciu o jego fizyczność i psychologię. W przypadku chęci ergonomicznego zagospodarowania przestrzeni wykorzystaj specjalnie dopasowane urządzenia, maszyny i biurka. Przede wszystkim zwróć uwagę na spektrum możliwości danego pomieszczenia, w tym przypadku kuchni. Ergonomiczna przestrzeń gwarantuje wygodę dla wszystkich domowników. W ten sposób możemy liczyć na zwiększenie wydajności i produktywności w trakcie codziennego przygotowania posiłków. 

Jakimi cechami charakteryzują się ergonomiczne kuchnie? 

  • mają właściwe oświetlenie i system grzewczy,
  • mają odpowiedni wymiar dostosowany do indywidualnych potrzeb i liczby domowników,
  • odpowiednie rozplanowanie gwarantuje swobodę ruchu,
  • domownicy mogą cieszyć się z prawidłowego umeblowania. 

Zasady ergonomii w kuchni  

Ergonomia w kuchni ma ogromny wpływ na naszą produktywność i motywację do przygotowywania potraw. Dzięki temu znacznie łatwiej jest nam zadbać o odpowiednią dietę. Zastosowanie zasad ergonomicznej kuchni będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem zwłaszcza podczas organizacji przyjęcia i świątecznych przygotowań. W przypadku dobrze zorganizowanego pomieszczenia nawet wielogodzinna praca stanie się przyjemnością.

>> Kolor żółty we wnętrzach – z czym łączyć?

Jeśli chcemy poznać zasady ergonomii w kuchni musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie są to sztywno przyjęte reguły. Przede wszystkim są to praktyczne wskazówki związane z etapem projektowania i urządzania wnętrza, które sprawią, że pomieszczenie będzie nie tylko estetycznie się prezentowało, ale również pozwoli na sprawne poukładanie wszystkich najpotrzebniejszych przedmiotów i urządzeń. W pierwszej kolejności konieczne jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jakie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń i mebli będzie dla Ciebie optymalne. Istotne jest bowiem zwrócenie uwagi na układ zabudowy, umiejscowienie zlewu, rozkład sprzętów AGD, wysokość i głębokość blatu oraz szafek i szuflad. Należy też zadbać o odpowiednie oświetlenie.

5 stref w kuchni 

W swojej kuchni już na etapie projektowania wydziel 5 stref. W ten sposób zadbasz o doskonałą organizację i praktyczne rozmieszczenie niezbędnych przedmiotów, urządzeń oraz mebli. 

  • Strefa I to miejsce na zapasy. To tutaj należy umieścić lodówkę, zamrażarkę oraz szafki przeznaczone na inne produkty spożywcze. Najlepiej w trakcie rozmieszczenia stref zadbać o to, aby zapasy znajdowały się tuż przy drzwiach. W ten sposób nie musisz obawiać się o dodatkowe dźwiganie produktów i przenoszenie ich przez całe pomieszczenie po zakupach;
  • Strefa II jest miejscem na przechowywanie. W takim rozmieszczeniu szafy, które znajdują się tuż za lodówką, powinny zostać przeznaczone na gromadzenie wszelkiego rodzaju sprzętu w postaci małego AGD, sztućców, talerzy i garnków. Postaw również na górne szafki, w których schowasz talerze, miski i kubki;
  • Strefa III to miejsce zmywania. W następnej kolejności postaw na zlew i zmywarkę. Nie zapomnij o wydzieleniu przestrzeni na kosz na śmieci, najlepiej w wysuwanej szufladzie;
  • Strefa IV to przestrzeń, w której zajmiesz się przygotowaniem produktów przed podaniem lub obróbką termiczną. W ten sposób zadbasz o wygodne krojenie i mieszanie, które zapewni Ci szeroki blat. W tej strefie zawsze miej pod ręką noże i deski;
  • Strefa V to przestrzeń do gotowania. Na samym końcu zabudowy nadszedł czas na umieszczenie piekarnika, kuchenki i mikrofalówki. To tutaj zadbasz o przygotowanie i podgrzanie potraw. Niezbędnym elementem strefy pozostaje okap, który pochłania nieprzyjemne zapachy. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
W marcu 2021 roku padł rekord popularności kredytów mieszkaniowych
W marcu 2021 roku padł rekord popularności kredytów mieszkaniowych
W marcu 2021 roku padł rekord popularności kredytów mieszkaniowych. Przyrost w porównaniu z marcem 2020 wynosił aż 36%! Rozważasz zakup nieruchomości? Koniecznie sprawdź, czym jest BIK Indeks!
Jak obudować grzejniki w domu?
Jak obudować grzejniki w domu?
Widoczne grzejniki psują wygląd całego wnętrza? Sprawdź, w jaki sposób możesz sprawić, że staną się niemal niewidoczne!
3 pomysły na ozdobienie wnętrza
3 pomysły na ozdobienie wnętrza
Chcesz, by Twój dom był przytulny i pięknie urządzony? Poznaj nasze sposoby na to, jak udekorować wnętrza, by ocieplić je i nadać im niezwykły klimat.
Ostatnie wpisy