Ergonomia w kuchni – zasady i praktyczne wskazówki

Urządzanie
Ergonomia w kuchni – zasady i praktyczne wskazówki
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób zadbać o praktyczny układ sprzętów i mebli kuchennych. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie pracy nad przygotowaniem posiłków i szybkie odnalezienie niezbędnych produktów oraz przedmiotów. Jeśli chcesz, aby w Twojej kuchni panował ład i porządek poznaj praktyczne zasady, które pozwolą Ci zadbać o ergonomię. Dzięki temu możesz zyskać cenny czas w trakcie gotowania. 

Czym jest ergonomia w kuchni? 

Ergonomia w kuchni polega na intuicyjnym rozmieszczeniu przedmiotów i urządzeń w pomieszczeniu. Dzięki temu nie tracisz czasu na przemieszczanie się po powierzchni i krążenie w kółko w poszukiwania potrzebnych rzeczy. Jeśli obawiasz się, że w kuchni brakuje ergonomii, przeorganizuj swoją przestrzeń.

Samo pojęcie ergonomii wywodzi się z XIX wieku. To wtedy Polak – Bogumił Jastrzębowski zaczął stosować ją w przyrodzie. Obecnie zasady ergonomii służą nam do tego, aby dostosować rozmieszczenie wszelkiego rodzaju urządzeń, narzędzi i przestrzeni do indywidualnych potrzeb i wymagań człowieka w oparciu o jego fizyczność i psychologię. W przypadku chęci ergonomicznego zagospodarowania przestrzeni wykorzystaj specjalnie dopasowane urządzenia, maszyny i biurka. Przede wszystkim zwróć uwagę na spektrum możliwości danego pomieszczenia, w tym przypadku kuchni. Ergonomiczna przestrzeń gwarantuje wygodę dla wszystkich domowników. W ten sposób możemy liczyć na zwiększenie wydajności i produktywności w trakcie codziennego przygotowania posiłków. 

Jakimi cechami charakteryzują się ergonomiczne kuchnie? 

  • mają właściwe oświetlenie i system grzewczy,
  • mają odpowiedni wymiar dostosowany do indywidualnych potrzeb i liczby domowników,
  • odpowiednie rozplanowanie gwarantuje swobodę ruchu,
  • domownicy mogą cieszyć się z prawidłowego umeblowania. 

Zasady ergonomii w kuchni  

Ergonomia w kuchni ma ogromny wpływ na naszą produktywność i motywację do przygotowywania potraw. Dzięki temu znacznie łatwiej jest nam zadbać o odpowiednią dietę. Zastosowanie zasad ergonomicznej kuchni będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem zwłaszcza podczas organizacji przyjęcia i świątecznych przygotowań. W przypadku dobrze zorganizowanego pomieszczenia nawet wielogodzinna praca stanie się przyjemnością.

>> Kolor żółty we wnętrzach – z czym łączyć?

Jeśli chcemy poznać zasady ergonomii w kuchni musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie są to sztywno przyjęte reguły. Przede wszystkim są to praktyczne wskazówki związane z etapem projektowania i urządzania wnętrza, które sprawią, że pomieszczenie będzie nie tylko estetycznie się prezentowało, ale również pozwoli na sprawne poukładanie wszystkich najpotrzebniejszych przedmiotów i urządzeń. W pierwszej kolejności konieczne jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jakie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń i mebli będzie dla Ciebie optymalne. Istotne jest bowiem zwrócenie uwagi na układ zabudowy, umiejscowienie zlewu, rozkład sprzętów AGD, wysokość i głębokość blatu oraz szafek i szuflad. Należy też zadbać o odpowiednie oświetlenie.

5 stref w kuchni 

W swojej kuchni już na etapie projektowania wydziel 5 stref. W ten sposób zadbasz o doskonałą organizację i praktyczne rozmieszczenie niezbędnych przedmiotów, urządzeń oraz mebli. 

  • Strefa I to miejsce na zapasy. To tutaj należy umieścić lodówkę, zamrażarkę oraz szafki przeznaczone na inne produkty spożywcze. Najlepiej w trakcie rozmieszczenia stref zadbać o to, aby zapasy znajdowały się tuż przy drzwiach. W ten sposób nie musisz obawiać się o dodatkowe dźwiganie produktów i przenoszenie ich przez całe pomieszczenie po zakupach;
  • Strefa II jest miejscem na przechowywanie. W takim rozmieszczeniu szafy, które znajdują się tuż za lodówką, powinny zostać przeznaczone na gromadzenie wszelkiego rodzaju sprzętu w postaci małego AGD, sztućców, talerzy i garnków. Postaw również na górne szafki, w których schowasz talerze, miski i kubki;
  • Strefa III to miejsce zmywania. W następnej kolejności postaw na zlew i zmywarkę. Nie zapomnij o wydzieleniu przestrzeni na kosz na śmieci, najlepiej w wysuwanej szufladzie;
  • Strefa IV to przestrzeń, w której zajmiesz się przygotowaniem produktów przed podaniem lub obróbką termiczną. W ten sposób zadbasz o wygodne krojenie i mieszanie, które zapewni Ci szeroki blat. W tej strefie zawsze miej pod ręką noże i deski;
  • Strefa V to przestrzeń do gotowania. Na samym końcu zabudowy nadszedł czas na umieszczenie piekarnika, kuchenki i mikrofalówki. To tutaj zadbasz o przygotowanie i podgrzanie potraw. Niezbędnym elementem strefy pozostaje okap, który pochłania nieprzyjemne zapachy. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Malowanie kamienia dekoracyjnego – czym i jak?
Malowanie kamienia dekoracyjnego – czym i jak?
Podobają Ci się piękne kamienie dekoracyjne, ale nie wiesz jak je pomalować? Sprawdź, czym należy się kierować przy wyborze farby bądź substancji barwiącej.
Jaki zapach do szafy wybrać?
Jaki zapach do szafy wybrać?
Dekoracje stołowe nadają uroczystego klimatu każdej okazji, przy której zasiadamy wspólnie do posiłku. Często nie trzeba wiele nakładów ani pracy, by nadać wyjątkowości stołom. Sprawdź nasze inspiracje.
Urządzenia i akcesoria przydatne w nowoczesnej kuchni
Urządzenia i akcesoria przydatne w nowoczesnej kuchni
Chcesz urządzić swoją kuchnię w nowoczesnym stylu? Oto sprzęty, które koniecznie musisz w niej mieć.
Ostatnie wpisy