Domowe sposoby na mole spożywcze

Domowe sposoby na mole spożywcze
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kiedy raz się zalęgną, trudno się ich pozbyć – mole spożywcze to bardzo uciążliwi lokatorzy. Poznaj domowe sposoby na usunięcie ich z kuchni.

Mole spożywcze najczęściej lęgną się w szafkach z sypkimi, suchymi produktami, jak mąka, kasze, czy ryż. Zobacz, jak się ich pozbyć.

Ocet, cytrusy i goździki

  1. Wszystkie szafki, w których mogłyby zalęgnąć się mole przetrzyj w środku mieszanką z wody, octu i olejku cytrusowego lub goździkowego.
  2. Miseczkę z gorącym octem postaw w szafce i trzymaj ją w środku, dopóki ocet nie przestygnie.
  3. Przygotuj napar goździkowy, postaw go w szafce i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W skórkę pomarańczy lub cytryny nabij goździki i włóż ją do kuchennej szafki.
  5. Do szafki kuchennej włóż aromat waniliowy.

Jak przechowywać produkty, aby uniknąć moli?

Przede wszystkim staraj się nie przechowywać produktów w foliowych torebkach – takie opakowania sprzyjają rozprzestrzenianiu się moli. Produkty spożywcze jak mąka, ryż, czy kasza najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*