Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis
Kiedy raz się zalęgną, trudno się ich pozbyć – mole spożywcze to bardzo uciążliwi lokatorzy. Poznaj domowe sposoby na usunięcie ich z kuchni.
Mole spożywcze najczęściej lęgną się w szafkach z sypkimi, suchymi produktami, jak mąka, kasze, czy ryż. Zobacz, jak się ich pozbyć.
Ocet, cytrusy i goździki
- Wszystkie szafki, w których mogłyby zalęgnąć się mole przetrzyj w środku mieszanką z wody, octu i olejku cytrusowego lub goździkowego.
- Miseczkę z gorącym octem postaw w szafce i trzymaj ją w środku, dopóki ocet nie przestygnie.
- Przygotuj napar goździkowy, postaw go w szafce i pozostaw do wystygnięcia.
- W skórkę pomarańczy lub cytryny nabij goździki i włóż ją do kuchennej szafki.
- Do szafki kuchennej włóż aromat waniliowy.
Jak przechowywać produkty, aby uniknąć moli?
Przede wszystkim staraj się nie przechowywać produktów w foliowych torebkach – takie opakowania sprzyjają rozprzestrzenianiu się moli. Produkty spożywcze jak mąka, ryż, czy kasza najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach.