Remontujesz mieszkanie i jesteś na etapie projektowania kuchni? Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby kuchnia była nie tylko ładna jak aranżacje z Instagrama, ale również ergonomiczna.
Pomocne może być stworzenie trójkąta roboczego w kuchni – jest to niepisana zasada urządzania, według której zlew, kuchenka i lodówka powinny być umiejscowione na trójkątnym planie. Z tych sprzętów korzystamy w kuchni najczęściej i stanowią one podstawę jej wyposażenia, dlatego nie powinny być od siebie znacząco oddalone. Takie zagospodarowanie kuchni pozwoli nam sprawniej wykonywać codzienne czynności i szybciej przygotowywać posiłki. Sprawdź, jak zrobić trójkąt roboczy w kuchni.
Projektując kuchnię marzeń, powinniśmy stworzyć miejsce, które będzie nie tylko stylowe i estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Dobre rozmieszczenie szafek i sprzętów kuchennych może być bardzo ważnym czynnikiem, który będzie wpływał na to, jak szybko i sprawnie będziemy przygotowywać posiłki, myć naczynia czy doprowadzać przestrzeń do porządku.
Dlatego na etapie planowania kuchni warto zwrócić uwagę na to, jaki rozstaw będzie sprzyjał kwestiom praktycznym. Udana aranżacja powinna uwzględniać to, aby gotowanie było przyjemne, nawet jeśli mamy do dyspozycji niewiele miejsca. Poznaj kilka reguł, dzięki którym zaprojektujesz trójkąt roboczy w kuchni, a tym samym stworzysz idealne miejsce dla siebie.
W kuchni wykonujemy mnóstwo czynności, takich jak krojenie, mieszanie, zmywanie czy sprzątanie. Aby ułatwić sobie codzienne zadania, warto zaaranżować swoją kuchnię w sposób praktyczny i funkcjonalny. Najlepszą metodą jest zaplanowanie trójkąta roboczego, czyli takiego ustawienia lodówki, zlewu i kuchenki, aby urządzenia te nie były od siebie znacząco oddalone.
W lodówce trzymamy zapasy i produkty spożywcze, więc to właśnie tam zaczyna się proces przygotowywania posiłków. Umieszczenie lodówki z dala od blatów i zlewu będzie uciążliwe, bo zazwyczaj podczas gotowania zaglądamy do niej przynajmniej kilkanaście razy. Z lodówki często musimy przenieść warzywa, owoce lub mięso bezpośrednio do zlewu w celu ich umycia. Ostatnim krokiem jest gotowanie, po którym warto mieć możliwość np. odlać wodę z makaronu lub ziemniaków do blisko położonego zlewu.
>> Zobacz też: Czym są płytki rektyfikowane?
Jeśli chcesz zrobić trójkąt roboczy w kuchni, warto podzielić ją na strefy, które będą spełniać określone zadania. Wiele zależy od jej układu, ale jeśli mamy taką możliwość, najlepiej umieścić lodówkę i zlewozmywak na tej samej ścianie. Poza urządzeniami elektrycznymi ważną rolę odgrywają również meble kuchenne. Istotne będą szafki, w których trzymać będziemy zastawę, szklanki oraz różnego rodzaju rzeczy potrzebne do gotowania.
Jak jeszcze zaprojektować trójkąt roboczy w kuchni? W planie zabudowy dobrze jest uwzględnić również szafkę lub szufladę na zapasy, czyli produkty spożywcze, które nie muszą znajdować się w kuchni. Kolejną bardzo ważną kwestią są blaty robocze, których liczba powinna być funkcjonalna. W praktycznej kuchni powinno znaleźć się miejsce na przynajmniej dwa stanowiska pracy.
W przestrzeni kuchennej trzeba uwzględnić również miejsce na odpadki, najlepiej jakby śmietnik znajdował się niedaleko zlewu. W większości domów kubły na śmieci ustawione są w szafce bezpośrednio pod zlewozmywakiem. Nowoczesnym rozwiązaniem będą wysuwane szuflady, w których możemy umieścić kilka pojemników, dzięki czemu od razu mamy możliwość segregacji odpadów.
Poza kuchenką lub płytą indukcyjną do przygotowywania posiłków posłużą nam piekarnik oraz mikrofalówka. Coraz więcej osób decyduje się umieścić te sprzęty w szafce typu słupek, dzięki czemu możemy z nich korzystać bez konieczności schylania się. Jest to rozwiązanie bezpieczniejsze, zwłaszcza gdy wyjmujemy z piekarnika bardzo gorące blaszki czy naczynia żaroodporne.