Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Żyjąc w ciągłym biegu, ludzie często zapominają o celebrowaniu takich chwil jak przyrządzanie i spożywanie herbaty. Zazwyczaj piją napar z ekspresowych torebek, nie zastanawiając się nawet nad jego smakiem. Zupełnie inne doznania zapewnia jednak liściasta herbata, parzona na przykład w szklanym lub porcelanowym dzbanku. Jak należy ją przygotować?
W przeciętnym polskim domu dzbanek do herbaty nie znajduje zbyt szerokiego zastosowania. Każdy pije bowiem co innego, często nawet o innych porach. Naczynie tego typu przydaje się więc zazwyczaj podczas świąt lub innych rodzinnych uroczystości, kiedy przy stole zasiada więcej osób. Z dzbanka do herbaty powinno się jednak robić zdecydowanie lepszy użytek.
Dzbanek pozwala przygotować napar w większej ilości i w odpowiedni sposób. Dzięki jego objętości herbata liściasta ma znacznie więcej miejsca, aby uwolnić wszystkie swoje aromaty. Po zaparzeniu wystarczy przelać ją przez sitko do kubków lub filiżanek. Etap ten możesz pominąć, jeśli posiadasz wygodny dzbanek z zaparzaczem.
Jeżeli przyrządzasz napar z liści bezpośrednio w naczyniu, z którego pijesz, prawdopodobnie nie wyciągasz z niego herbaty. Zapamiętaj, że skutkuje to jej przeparzeniem, negatywnie wpływającym na walory smakowe. Możesz tego wygodnie uniknąć właśnie za sprawą dzbanka.
Zauważ również, że nawet jeśli decydujesz się na herbatę z torebek, warto sięgnąć po dzbanek. Po zaparzeniu napój dłużej utrzyma bowiem ciepło, zwłaszcza jeżeli dysponujesz funkcjonalnym dzbankiem z podgrzewaczem.
Proces parzenia herbaty w dzbanku będzie zależał przede wszystkim od wybranego rodzaju naparu:
Jeśli chcesz zaparzyć czarną herbatę (zwykłą lub aromatyzowaną), najlepiej zacząć od ogrzania dzbanka. Doskonale sprawdzi się więc w tym przypadku naczynie porcelanowe, które długo utrzymuje ciepło. Umieść w nim 1,5 — 2,5 grama naparu na każde 100 ml jego objętości i zalej wrzątkiem. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 4,5 minuty, przy czym pamiętaj, że po 2 — 3 minutach czarna herbata zacznie tracić pobudzającą teinę, a zyskiwać garbniki odpowiedzialne za goryczkę.
W przypadku parzenia herbaty zielonej kluczowe znaczenie będzie miała temperatura wody. Nie należy jej bowiem zalewać wrzątkiem, a wodą o temperaturze 70 — 80 stopni Celsjusza. Zazwyczaj poziom ten osiąga ona po 7 — 8 minutach od zagotowania. Czas parzenia zielonej herbaty powinien zależeć od tego, czy oczekujesz od niej pobudzenia, czy relaksu. W pierwszym przypadku przelej ją z dzbanka do filiżanki po 2 — 3 minutach, w drugim po 4 — 6 minutach.
Aby zaparzyć czerwoną herbatę w dzbanku, wsyp około łyżeczki suszu na każde 200 ml pojemności. Woda do jego zalania powinna mieć temperaturę około 90 stopni, dzięki czemu herbata nie straci swoich cennych właściwości. Pamiętaj, aby odcedzić napar po maksymalnie 3 minutach, ponieważ w przeciwnym razie stanie się gorzki i nieprzyjemny w smaku.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, dlaczego warto mieć dzbanek do herbaty w swoim domu i jak wykorzystać go do przyrządzenia smacznego i wartościowego naparu!
Grafika: materiał partnera