Blat kuchenny to najintensywniej eksploatowane miejsce w pomieszczeniu, dlatego powinien być nie tylko estetyczny, ale i trwały. Jaki materiał na blat kuchenny warto wybrać? Co oferują producenci?
Popularnym rozwiązaniem, na które decyduje się wielu miłośników naturalnych surowców, jest blat z drewna. Pięknie prezentuje się zarówno w kuchni urządzonej w stylu rustykalnym, klasycznym, jak i industrialnym, ocieplając wnętrze.
Do najbardziej cenionych i wytrzymałych należą blaty dębowe (tańszą alternatywą może być drewno bukowe). Mimo wielu zalet i niezaprzeczalnego piękna, blat drewniany wymaga regularnej impregnacji. Warto wspomnieć też, że drewno nie jest zbyt odporne na wodę, wysokie temperatury (nie powinno się stawiać na tego typu blacie gorących naczyń) i z czasem może się odkształcać.
Osoby, które szukają bardziej ekonomicznych rozwiązań, mogą wybrać blat z płyty laminowanej. Nie jest on co prawda tak efektowny, jak blat z prawdziwego drewna, ale może do złudzenia przypominać jego naturalny wariant i co najważniejsze – nie jest drogi.
Inną zaletą laminatu jest też duża wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy działanie wysokich temperatur. To idealna opcja również wtedy, gdy wykańczamy kuchnię w mieszkaniu na wynajem i nie chcemy inwestować dużych kwot, jednocześnie oczekując od blatu trwałości i żywotności.
Blat kamienny to jedna z najdroższych możliwości, przeznaczona dla klientów z bardziej zasobnym portfelem. Tego rodzaju surowiec jest niezwykle elegancki, gustowny i trwały.
Jaki kamień naturalny najlepiej sprawdza się na blat? Zdecydowanie granit, który należy do najtwardszych kamieni. Jest niepalny, odporny na zarysowania, wilgoć, ścieranie, wysokie temperatury – bez problemu przetrwa w doskonałym stanie nawet kilkadziesiąt lat. Jedynym minusem blatu granitowego, poza znaczną wagą, jest cena. W przypadku tego ekskluzywnego materiału za m² zapłacimy od 600 do 2000 złotych.
Rzadziej wybieraną alternatywą dla blatu z granitu jest marmur i trawertyn, jednak te kamienie wymagają starannej impregnacji i nie są tak żywotne, choć bez wątpienia atrakcyjne pod względem wizualnym.
Lapitec to materiał, który jest na rynku od niedawna – to certyfikowany syntetyczny kamień, spiekany w temperaturze 1200 stopni Celsjusza. Wykazuje wysoką odporność na kwasy, plamy, zarysowania, uderzenia, działanie promieni UV, wysoką temperaturę. Blat z lapitecu jest łatwy do utrzymania w czystości i wodoodporny. Cena za m² tego surowca to od 1000 zł wzwyż.
Ostatnie proponowane rozwiązanie na blat w kuchni to konglomerat kwarcowy, będący mieszanką zmielonego kamienia i żywicy epoksydowej. Co ciekawe, blat z konglomeratu jest podobny cenowo do blatu z czystego, naturalnego kamienia. Jednak nie bez przyczyny – wykazuje on wysokie walory estetyczne i funkcjonalne, jest też łatwiejszy w obróbce i lżejszy od kamienia.
Jakie są słabe strony konglomeratu? Minusem jest ograniczona paleta kolorów i możliwość powstawania rys.
Dzięki naszym poradom bez problemu wybierzecie idealny blat do kuchni, który nie nadwyręży Waszego domowego budżetu i doskonale spełni swoją rolę.
Zdjęcie główne: Mark McCammon/pexels.com