Urządzanie

Ergonomia w kuchni – zasady i praktyczne wskazówki

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Designed by Freepik

Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób zadbać o praktyczny układ sprzętów i mebli kuchennych. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie pracy nad przygotowaniem posiłków i szybkie odnalezienie niezbędnych produktów oraz przedmiotów. Jeśli chcesz, aby w Twojej kuchni panował ład i porządek poznaj praktyczne zasady, które pozwolą Ci zadbać o ergonomię. Dzięki temu możesz zyskać cenny czas w trakcie gotowania. 

Czym jest ergonomia w kuchni? 

Ergonomia w kuchni polega na intuicyjnym rozmieszczeniu przedmiotów i urządzeń w pomieszczeniu. Dzięki temu nie tracisz czasu na przemieszczanie się po powierzchni i krążenie w kółko w poszukiwania potrzebnych rzeczy. Jeśli obawiasz się, że w kuchni brakuje ergonomii, przeorganizuj swoją przestrzeń.

Samo pojęcie ergonomii wywodzi się z XIX wieku. To wtedy Polak – Bogumił Jastrzębowski zaczął stosować ją w przyrodzie. Obecnie zasady ergonomii służą nam do tego, aby dostosować rozmieszczenie wszelkiego rodzaju urządzeń, narzędzi i przestrzeni do indywidualnych potrzeb i wymagań człowieka w oparciu o jego fizyczność i psychologię. W przypadku chęci ergonomicznego zagospodarowania przestrzeni wykorzystaj specjalnie dopasowane urządzenia, maszyny i biurka. Przede wszystkim zwróć uwagę na spektrum możliwości danego pomieszczenia, w tym przypadku kuchni. Ergonomiczna przestrzeń gwarantuje wygodę dla wszystkich domowników. W ten sposób możemy liczyć na zwiększenie wydajności i produktywności w trakcie codziennego przygotowania posiłków. 

Jakimi cechami charakteryzują się ergonomiczne kuchnie? 

  • mają właściwe oświetlenie i system grzewczy,
  • mają odpowiedni wymiar dostosowany do indywidualnych potrzeb i liczby domowników,
  • odpowiednie rozplanowanie gwarantuje swobodę ruchu,
  • domownicy mogą cieszyć się z prawidłowego umeblowania. 

Zasady ergonomii w kuchni  

Ergonomia w kuchni ma ogromny wpływ na naszą produktywność i motywację do przygotowywania potraw. Dzięki temu znacznie łatwiej jest nam zadbać o odpowiednią dietę. Zastosowanie zasad ergonomicznej kuchni będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem zwłaszcza podczas organizacji przyjęcia i świątecznych przygotowań. W przypadku dobrze zorganizowanego pomieszczenia nawet wielogodzinna praca stanie się przyjemnością.

>> Kolor żółty we wnętrzach – z czym łączyć?

Jeśli chcemy poznać zasady ergonomii w kuchni musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie są to sztywno przyjęte reguły. Przede wszystkim są to praktyczne wskazówki związane z etapem projektowania i urządzania wnętrza, które sprawią, że pomieszczenie będzie nie tylko estetycznie się prezentowało, ale również pozwoli na sprawne poukładanie wszystkich najpotrzebniejszych przedmiotów i urządzeń. W pierwszej kolejności konieczne jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jakie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń i mebli będzie dla Ciebie optymalne. Istotne jest bowiem zwrócenie uwagi na układ zabudowy, umiejscowienie zlewu, rozkład sprzętów AGD, wysokość i głębokość blatu oraz szafek i szuflad. Należy też zadbać o odpowiednie oświetlenie.

5 stref w kuchni 

W swojej kuchni już na etapie projektowania wydziel 5 stref. W ten sposób zadbasz o doskonałą organizację i praktyczne rozmieszczenie niezbędnych przedmiotów, urządzeń oraz mebli. 

  • Strefa I to miejsce na zapasy. To tutaj należy umieścić lodówkę, zamrażarkę oraz szafki przeznaczone na inne produkty spożywcze. Najlepiej w trakcie rozmieszczenia stref zadbać o to, aby zapasy znajdowały się tuż przy drzwiach. W ten sposób nie musisz obawiać się o dodatkowe dźwiganie produktów i przenoszenie ich przez całe pomieszczenie po zakupach;
  • Strefa II jest miejscem na przechowywanie. W takim rozmieszczeniu szafy, które znajdują się tuż za lodówką, powinny zostać przeznaczone na gromadzenie wszelkiego rodzaju sprzętu w postaci małego AGD, sztućców, talerzy i garnków. Postaw również na górne szafki, w których schowasz talerze, miski i kubki;
  • Strefa III to miejsce zmywania. W następnej kolejności postaw na zlew i zmywarkę. Nie zapomnij o wydzieleniu przestrzeni na kosz na śmieci, najlepiej w wysuwanej szufladzie;
  • Strefa IV to przestrzeń, w której zajmiesz się przygotowaniem produktów przed podaniem lub obróbką termiczną. W ten sposób zadbasz o wygodne krojenie i mieszanie, które zapewni Ci szeroki blat. W tej strefie zawsze miej pod ręką noże i deski;
  • Strefa V to przestrzeń do gotowania. Na samym końcu zabudowy nadszedł czas na umieszczenie piekarnika, kuchenki i mikrofalówki. To tutaj zadbasz o przygotowanie i podgrzanie potraw. Niezbędnym elementem strefy pozostaje okap, który pochłania nieprzyjemne zapachy. 

Przyszły psycholog ze szczególnym zamiłowaniem do pracy z osobami młodymi, dziećmi i nastolatkami. Jej specjalnością pozostaje marketing i promocja marek w sieci. Na co dzień dąży do spełnienia swojego największego marzenia - własnego domu z ogródkiem.
Natalia Galus
Polecane artykuły
Urządzanie

Co wyróżnia styl prowansalski?

Marzysz o prostym, przytulnym wnętrzu przywodzącym na myśl Francję? Styl prowansalski jest dla Ciebie!
Czytaj więcej
Urządzanie

Zmywanie ręczne czy zmywarka – co się opłaca? Wady i zalety

Zastanawiasz się, czy bardziej opłaca się zmywanie ręczne, czy zmywarka? Przyjrzyj się wadom i zaletom obu rozwiązań. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Urządzanie

Tekstylia, którymi ozdobisz salon

Dobrze dobrane tekstylia potrafią całkowicie odmienić wnętrze i sprawić, że stanie się ono wygodne, przytulne i piękne. Podpowiadamy, jakie ozdoby i dekoracje sprawdzą się najlepiej w Twoim salonie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *