Domowe patenty

Skąd się bierze pleśń w lodówce?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Photo by Ello on Unsplash

W nawet najczystszej lodówce mogą pojawić się nieproszeni goście w postaci grzybów. Wystarczy jeden skażony produkt, żeby pleśń rozprzestrzeniła się po całym urządzeniu. Dowiedz się, jak sobie z nią poradzić.

Dlaczego w lodówce pojawiły się grzyby?

Przyczyną pleśni w lodówce z reguły są obecne w niej produkty, które przekroczyły datę przydatności do spożycia. Najszybciej psują się warzywa, owoce, otwarte przetwory, a także nabiał. Z reguły wystarczy przez nieuwagę umieścić w lodówce jeden produkt na granicy świeżości, żeby w przeciągu kilku dni na nim i na innych owocach czy warzywach pojawiła się pleśń. Odpowiednio ustawiona temperatura powinna minimalizować możliwość pojawienia się grzybów, nawet jeśli przekroczona zostanie w jakimś stopniu data przydatności do spożycia. Jeśli jednak produkt jest już zepsuty, nie pomoże nawet temperatura.

Jak pozbyć się pleśni?

Najistotniejsze jest pozbycie się zepsutych produktów, a także tych, które znajdowały się w ich pobliżu. Następnie trzeba umyć i odkazić lodówkę z zewnątrz i dokładnie zdezynfekować wewnątrz. Jeśli nie masz pod ręką środków do dezynfekcji, możesz skorzystać z domowych sposobów i użyć do tego octu i sody oczyszczonej. Kolejnym ważnym etapem jest idealne wysuszenie lodówki, zanim jakiekolwiek artykuly spożywcze tam włożymy.

Jak nie dopuścić do powstawania pleśni w lodówce?

Żeby zapobiec powstawaniu pleśni, należy zapobiec dostawaniu się do lodówki nadmiernych ilości ciepłego powietrza. Temperatura w komorze chłodzenia nie będzie się nadmiernie podnosić, a co za tym idzie więc nie będzie pojawiać wilgoć, prowadząca do pojawiania się grzybów. Dodatkowo, trzeba pamiętać, żeby nie wkładać mokrych produktów lub zbyt ciepłych potraw do lodówki. Należy sprawdzić uszczelki urządzenia, a drzwi otwierać tylko na krótki czas. Istotne jest także regularne kontrolowanie, czy niektóre z produktów nie znajdują się w niej za długo.

Dziennikarka, prezenterka, podróżniczka, italianistka. Zakochana w wystroju wnętrz inspirowanych naturą. Wierna wyznawczyni zasady, że wyszukane wnętrza nie muszą kosztować nas fortuny.
Agata Kurzańska
Polecane artykuły
Domowe patenty

Jak przechowywać żywność w zamrażarce?

Co można mrozić, a czego lepiej nie? Podpowiadamy!
Czytaj więcej
Domowe patenty

Szklana butelka – 5 ciekawych zastosowań w domu

Prawie w każdym domu znajdzie się kilka niepotrzebnych szklanych butelek. Okazuje się, że można dać im drugie życie dzięki kilku kreatywnym sposobom. Dowiedz się, jak udekorować swój dom metodami DIY.
Czytaj więcej
Domowe patenty

Co przygotować przed remontem mieszkania?

Czeka Cię remont mieszkania? Dowiedz się, co należy przygotować wcześniej, aby wszystkie prace remontowe przebiegały sprawnie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *