Domowe patenty

Domowe sposoby na mole spożywcze

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis
Food photo created by stockking - www.freepik.com

Kiedy raz się zalęgną, trudno się ich pozbyć – mole spożywcze to bardzo uciążliwi lokatorzy. Poznaj domowe sposoby na usunięcie ich z kuchni.

Mole spożywcze najczęściej lęgną się w szafkach z sypkimi, suchymi produktami, jak mąka, kasze, czy ryż. Zobacz, jak się ich pozbyć.

Ocet, cytrusy i goździki

  1. Wszystkie szafki, w których mogłyby zalęgnąć się mole przetrzyj w środku mieszanką z wody, octu i olejku cytrusowego lub goździkowego.
  2. Miseczkę z gorącym octem postaw w szafce i trzymaj ją w środku, dopóki ocet nie przestygnie.
  3. Przygotuj napar goździkowy, postaw go w szafce i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W skórkę pomarańczy lub cytryny nabij goździki i włóż ją do kuchennej szafki.
  5. Do szafki kuchennej włóż aromat waniliowy.

Jak przechowywać produkty, aby uniknąć moli?

Przede wszystkim staraj się nie przechowywać produktów w foliowych torebkach – takie opakowania sprzyjają rozprzestrzenianiu się moli. Produkty spożywcze jak mąka, ryż, czy kasza najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach.

Jako redaktorka portali internetowych poświęconych tematyce domu i ogrodu eksploruje Internet w poszukiwaniu optymalnych rozwiązań dla domu. Prywatnie uwielbia spędzać czas w rodzinnym gronie i pielęgnować domową uprawę zieleni.
Polecane artykuły
Domowe patenty

Przechowywanie rzeczy w mieszkaniu

Jak praktycznie zaaranżować przestrzeń w mieszkaniu? Gdzie przechowywać rzeczy? Dowiedz się już teraz!
Czytaj więcej
Domowe patenty

Jak parzyć herbatę w dzbanku?

Jak należy ją przygotować?
Czytaj więcej
Domowe patenty

Jakie zioła uprawiać na balkonie?

Każdy, kto marzy o własnym zielonym zakątku, może go stworzyć nawet na niewielkim balkonie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *