Domowe sposoby na mole spożywcze

Domowe sposoby na mole spożywcze
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kiedy raz się zalęgną, trudno się ich pozbyć – mole spożywcze to bardzo uciążliwi lokatorzy. Poznaj domowe sposoby na usunięcie ich z kuchni.

Mole spożywcze najczęściej lęgną się w szafkach z sypkimi, suchymi produktami, jak mąka, kasze, czy ryż. Zobacz, jak się ich pozbyć.

Ocet, cytrusy i goździki

  1. Wszystkie szafki, w których mogłyby zalęgnąć się mole przetrzyj w środku mieszanką z wody, octu i olejku cytrusowego lub goździkowego.
  2. Miseczkę z gorącym octem postaw w szafce i trzymaj ją w środku, dopóki ocet nie przestygnie.
  3. Przygotuj napar goździkowy, postaw go w szafce i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W skórkę pomarańczy lub cytryny nabij goździki i włóż ją do kuchennej szafki.
  5. Do szafki kuchennej włóż aromat waniliowy.

Jak przechowywać produkty, aby uniknąć moli?

Przede wszystkim staraj się nie przechowywać produktów w foliowych torebkach – takie opakowania sprzyjają rozprzestrzenianiu się moli. Produkty spożywcze jak mąka, ryż, czy kasza najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Projektowanie wnętrz: kiedy warto skorzystać?
Projektowanie wnętrz: kiedy warto skorzystać?
Chcesz wiedzieć czy tego rodzaju usługi są również dla Ciebie? Przeczytaj koniecznie.
Porządki w pokoju dziecięcym krok po kroku
Porządki w pokoju dziecięcym krok po kroku
Utrzymanie porządku w pokoju dziecka graniczy niemal z cudem. Sprawdź, jak krok po kroku uporządkować tę przestrzeń.
Jak wybrać  roślinę, którą będzie pasowała do nowej ozdobnej doniczki?
Jak wybrać roślinę, którą będzie pasowała do nowej ozdobnej doniczki?
Poznaj sekrety wyboru idealnej rośliny do twojej nowej doniczki. Dowiedz się o różnych typach roślin, zasady ich pielęgnacji oraz jak dopasować roślinę do swojego stylu życia i przestrzeni.
Ostatnie wpisy