Domowe patenty

Czy rozmrażanie lodówki z No Frost jest konieczne?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Designed by Freepik

W trakcie wizyty w sklepie ze sprzętem AGD na pewno zauważyłeś podpis „No Frost” przy lodówkach. Co to jednak znaczy? Czy rzeczywiście, tak jak reklamują sprzedawcy, oczyszczanie jej z lodu jest zbędne? Zobacz, jak to wychodzi w praktyce.

Co to jest No Frost?

Technologia No Frost ogranicza osadzanie się szronu i lodu na ściankach chłodziarki i zamrażarki. System ten utrzymuje niską temperaturę i stały poziom wilgoci dzięki cyrkulacji. Ciepłe powietrze jest usuwane ze środka lodówki, a w zamian wprowadzane jest chłodne, które jednocześnie osusza wnętrze urządzenia.

No Frost w lodówce i zamrażarce

Temu systemowi zawdzięczasz fakt, że przechowywane produkty dłużej pozostają świeże i soczyste. Specjalna cyrkulacja powietrza powoduje, że temperatura rozkłada się równomiernie, a lodówka utrzymuje taką samą liczbę stopni przez cały czas. Artykuły magazynowane w zamrażarce posiadającej tryb No Frost cechują się lepszymi walorami smakowymi w porównaniu do tych ze sprzętu, który nie posiada tego trybu.

Czy lodówek No Frost faktycznie nie trzeba rozmrażać?

Ten nowoczesny system w zależności od modelu może występować tylko w chłodziarce, tylko w zamrażarce lub w jednym i w drugim. Istnieją też różne rodzaje tego rozwiązania. Popularnym rozwiązaniem jest tryb Low Frost, co wcale nie oznacza, że szron i lód nie osadzają się w lodówce, ale powoduje, że tworzą się w spowolnionym tempie. Może się także zdarzyć, że w niektórych modelach No Frost zawarty jest jedynie w jednej komorze. I tu zaczynają się schody. Dokładnie zapoznaj się z opisem swojego urządzenia lub tego, które planujesz kupić. Chociaż producenci zapewniają, że rozmrażanie sprzętu wyposażonego w tę technologię jest zbędne, to wieloletni użytkownicy zalecają pozbycie się nagromadzonej sadzi 1–2 w ciągu roku. Obowiązkowe jest też kilkukrotne umycie lodówki w czasie jej eksploatowania. 

Jak układać rzeczy w lodówce, żeby jedzenie dłużej zachowało świeżość?

Oprócz zakupienia sprzętu z systemem No Frost możesz zrobić coś jeszcze, aby przedłużyć życie swojego pożywienia w lodówce. Dużą rolę odgrywa jego ułożenie na półkach. Bezwzględnie w lodówce musisz trzymać takie rzeczy jak: nabiał, mięso i ryby. Produkty gotowe typu sosy, dżemy oraz przetwory po otwarciu również powinieneś chować do lodówki. Jeśli chodzi o owoce, to do chłodnego miejsca mogą trafić np. truskawki, maliny i winogrona, a z warzyw papryka i ogórki. Jednak są też takie, którym zimno nie służy, do tej grupy należą: pomidory, ziemniaki, cytrusy oraz owoce egzotyczne. Pod wpływem chłodu tracą smak i szybciej się psują, mogą nawet zgnić.

Górna półka

Temperatura na tej wysokości wynosi zazwyczaj ok. 8 st. C. Są to dobre warunki dla soków, mleka, ciast, domowych przetworów i otwartych słoików. 

Środkowe półki

W środkowej części temperatura oscyluje wokół 5 st. C. To miejsce na sery, wędliny, jaja, masło, jogurty, śmietanę. Również na pojemniki z ugotowanymi potrawami i garnki z obiadem na następny dzień.

Dolna półka

Tu jest najchłodniej, około 2 st. C. Możesz tu przechowywać świeże mięso i ryby. Pamiętaj tylko, aby nie trzymać surowego mięsa w opakowaniu foliowym dłużej niż dobę.

Szuflady

Wysuwane szuflady na samym dole lodówki przeznaczone są na świeże owoce i warzywa. Większość z nich wydziela etylen, czyli związek chemiczny, który stymuluje dojrzewanie. Dlatego, aby nie wpływały one na jędrność i smak innych produktów znajdujących się w lodówce, muszą przebywać w oddzielnej komorze. 

Dzięki wszystkim naszym poradom wiesz już, że jeżeli zainwestujesz w lodówkę No Frost, będziesz jej poprawnie użytkował, układał w niej jedzenie w odpowiedni sposób i, co najważniejsze, robił przemyślane zakupy, to w Twoim gospodarstwie domowym będzie marnowało się mniej jedzenia. W najnowszym raporcie dotyczącym marnowania żywności w Polsce na podstawie badań Instytutu Kantar Millward Brown przygotowanym na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności okazało się, że aż 42 badanym na 100 zdarza się wyrzucać żywność. Bądź rozsądnym konsumentem i rób zakupy z głową. 

Studentka filologii polskiej ze specjalizacją dziennikarską. Związana z marketingiem od kilku lat. Nie znosi rutyny, może dlatego wybrała pracę w Internecie. Prywatnie wciąż poszukuje swojego miejsca na ziemi.
Małgorzata Kacperska
Polecane artykuły
Domowe patenty

Domowe sposoby na mole spożywcze

Jeżeli masz dosyć uciążliwych moli, poznaj domowe środki, aby się ich pozbyć!
Czytaj więcej
Domowe patenty

Organizery - przydatne akcesoria do segregowania odzieży

Niektóre ubrania, chusty czy bielizna są trudne w porządkowaniu w szafie. Zobacz, jak wykorzystać do tego organizery.
Czytaj więcej
Domowe patenty

Podział obowiązków? Kobiety nadal wykonują większość porządków domowych

Jak wygląda podział obowiązków w polskim domu? Kobiety nadal wykonują większość czynności.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *